Kedves Alsózsolca

Kedves Alsózsolca! Kedves Pilismarót!

Nagy dolgot hajtottatok végre, sokan meríthetnek a példáitokból. De a nagy kérdés: hogyan tovább? Ennyi volt, hurrá, nem lesz gyár, hurrá, nem lesz bánya? Vagy kihasználva a váratlan erős civil szövetséget körbenéztek és észreveszitek, hogy azt máshol is bevethetitek a lakosságra támadó rendszer ellen?

2023-ra egyre szaporodik azon települések száma, ahol a civilek saját kezdeményezésükben sikerrel vették fel, vagy kezdték el felvenni a harcot a NER elvtelen, a lakossági érdekekre fittyet hányó, nyílt támadásai ellen: Balatonaliga, Balatonfüred, Tata, Győrszentiván, Mikepércs, és ehhez az „elithez” csatlakozott nemrégiben Alsózsolca és Pilismarót.

Ha valaki lemaradt volna a hírekről: Alsózsolcán egy szlovén akkumulátor üzem beindítása, Pilismaróton pedig egy kavicsbánya megnyitása ellen lépett fel sikeresen a lakosság, elszántan küzdve mindaddig, míg vagy népszavazással, vagy egy erős és hangos összefogás nyomásával megakadályozta, hogy „választott vezetőik” továbbra is végre figyelmen kívül hagyják az ő érdekeiket.

Nagy dolgok, nagy eredmények és nagy változások ezek. Mert 13 évnyi tehetetlenség után legalább annak a csírája látszik, hogy – legalábbis az igazán nagy környezetkárosító beruházások esetében – a lakosság képes lépni és összefogni. Teremtődik egy közös ügy, idegen vagy félig idegen emberek kerülnek közös platformra, háborodnak fel közösen és szerveznek találkozókat annak érdekében, hogy „ne nézzék őket madárnak”.

De hahó! Feltűnt, hogy fényszórós focipályánk van, de az iskola bezárt, mert az egyetlen tanitónéni nyugdíjba ment? Feltűnt, hogy szutykos romagyerekek ülnek a pocsolyában a szétdőltfalú putri előtt? Feltűnt, hogy a tehetséges vállalkozó nem jut megbízáshoz, mert X-elvtárs utasítására mindig ugyanazok a NER-vitézek kapják a megrendelést?

Ezek ellen is lehet, kellene is tenni.

Kedves alsózsolcai, pilismaróti és többi civilek, akik már megtapasztaltátok az összetartás erejét! És már know-how-tok is lett, hogyan küzdjetek érdekeitekért, hogyan vegyétek saját irányítás alá, amit a rendszer elmulaszt. Legyetek szívesek használjátok ezt máshol is, segítsetek másnak is, továbbra is képviseljetek lakossági érdekeket!

És Kedves Mindazok, akik úgy érzitek ti is tennétek lakhelyetek jobbításáért: keressétek a Civilek Szövetsége Egyesületet! Kapcsolatépítésben, szakmai háttérrel, eszközök megszerzésében, képzésekben, akár anyagi támogatásban is segítünk.

Sinkovicz István

CSZE, Lakossági Érdekegyeztető Tanács (LÉT) Munkacsoport

Scroll to Top