pexels-visual-tag-mx-2566581 - 2

DIÁKJOGOK, DEMOKRÁCIA AZ ISKOLÁBAN

Néhány gondolat az 1994-ben deklarált Európai Diákjogi Charta alapján.… a társadalom demokráciája… elképzelhetetlen és létrehozhatatlan az iskolai demokrácia nélkül. Az iskola a szocializáció legfontosabb színtere. … Az iskolában nem tanulni kell a demokráciát, hanem demokratikusan kell élni. … A tanárok és a diákok szerepe egyaránt társadalmi szerep – nyilván nem független(ül) a korszaktól. Éljetek jogaitokkal, és végezzétek el kötelezettségeiteket. És élvezzétek a szabad emberek felelősségét – mert semmihez sem hasonlítható, felemelő, emberi érzés ez.

DIÁKSZOLGÁLAT

A DIÁKSZOLGÁLAT a középfokú oktatásban tanulók, legitim diákközösségek, osztály -, iskolai - és települési diák önkormányzatok szakmai segítségére jött létre.. Célunk az érdekfelismerés és érdekképviselet kultúrájának elterjesztése., Az ismeretek, módszerek átadására beszélgetéseket, tréningeket, rendezvényeket, táborokat szervezünk. A közösségek munkáját digitális szavazás szoftverünk és videocast stúdiónk is segíti, mindkettő használatára pályázatot írunk ki.

DIGITÁLIS SZAVAZÁS A LEGITIM KÉPVISELETHEZ

Digitális szavazó szoftverünk egyszerűen használható ügy és érdekközösségek képviselőinek legitim megválasztására. A közösség tagjai közvetlenül választhatják meg az őket képviselőket.

DIÁKDIPLOMATA PÁLYÁZAT

Sikerrel zárult partnerünk, a hollandiai Hungarian Civil Union alapítvány pályázata,  melyet a közügyek, a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő 14-19 éves fiatalok számára írt ki. Megkezdődött a kiválasztott fiatalok képzése.  A Diákdiplomaták kis csoportokban dolgoznak  majd, a holland alapítvány ösztöndíjával.
Első bemutatkozásuk az Osztrák Kulturális Intézetben lesz, az Itthon Európában vetélkedő prezentációján. A pályázatot megtekintheted a linkre kattintva